dimarts, 12 de gener del 2016

Tertúlia literària dialògica

El passat deu de desembre es va organitzar una tertúlia literària centrada en l´obra de Najat El Hachmi, La filla Estrangera. La iniciativa fou dirigida per l´Escola d'Adults d´Eivissa i Formentera. Va ser una tertúlia literària dialògica on ¨ cap opinió té més valor que l´altra i on qualsevol opinió compta¨.

El nou edifici de l´escola d´adults amb la seva biblioteca ens va permetre de gaudir d’aquesta reunió. En arribar l´atmosfera era acollidora. Ens van preparar tes i pastissos, el que vaig trobar agradable. Els participants fórem els alumnes del curs de Català B2, A2, els alumnes de quart i segon d´ESO i l´equip didàctic de l´Escola d´Adults. 
Els temes tractats foren: la diferència entre cultures (tradicionalisme versus nova cultura), les dificultats per accedir al món laboral d´una immigrant, diferències entre la generació precedent i la seva i la situació d´una llengua.

Un professor ens va explicar com es desenvoluparia la conversa. Tothom va poder parlar sense monopolitzar la conversa.
Començà Na Suzi amb un bon resum del llibre. Vaig intervenir jo una mica per ajudar-la. (desprès li vaig preguntar si no l´havia molestat i em va dir que no, que l´havia ajudat més que molestat). 
Després un altre professor ens va comentar la situació de la llengua amazic que té alguna cosa en comú amb el català. Les dues llengües són minoritàries i van estar perseguides. 
A continuació, es va parlar de com es podien integrar les minories (àrabs) en la cultura eivissenca per evitar la formació dels guetos. Una alumna de quart d´ ESO ens va dir que encara que no ha nascut aquí, ella se sent com a casa.

En poques paraules, així com es va dir al principi ,tothom qui va voler, va parlar lliurement. No es va tenir en compte el fet de ¨sóc professor¨ ¨sóc alumne¨ o ¨sóc una immigrant¨. Quan es parla de cultura i d´educació no hi ha diferències.
En resum, aquesta experiència ens va ajudar a dialogar, intercanviar opinions, reaccionar sobre diferents temes amb un final educatiu i d´oci. Estic segura que al final tots vàrem reflexionar sobre els temes proposats i sobre el món en què vivim.

Lavínia Cojocaru

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada