dimecres, 2 de març del 2016

Ciència activa: Experiment densitat

Què pesa més: un kilogram de plom o un kilogram de plomes?

Si deixàssim caure un kilogram de plomes i un kilogram de plom des de l'alt d'un edifici, quin tocaria el terra en primer lloc? Per què una bossa d'arena pesa més que una bossa de la mateixa grandària plena de llavors? Com és que un globus inflat amb heli sura en l'aire i un amb aire cau al terra? Són preguntes tramposes...

Tot i que cap d'aquests materials és un líquid, es poden aplicar per a parlar de la densitat. La reposta a totes aquestes qüestions són senzilles una vegada que entenem la diferència entre pes i densitat.

Per tal d'entendre-ho bé, els alumnes de 1r ESPA han realitzat un senzill experiment empleant diversos líquids.

La densitat dels líquids

La densitat és una de les propietats físiques de la matèria i cada element té una densitat única i diferent. Bàsicament, és la magintud que es refereix a la quantitat de massa d'una determinada substància continguda en un determinat volum.

La densitat es pot calcular i, en el cas dels líquids, aquesta pot variar segons la seva temperatura. Un clar exemple d'això són els diferents estats de l'aigua. Així doncs, és possible explicar, per exemple, com un kilogram d'arena no ocupa el mateix espai que un kilogram de cartró: aquest darrer té una densitat molt menor.

Experiment

En aquest experiment hem fet una columna de densitats. És a dir, hem ordenat diferents substàncies segons la seva densitat. Per això, hem mesurat el mateix volum de cadascuna de les substàncies (quètxup, mel, rentavaixelles, aigua, oli i alcohol) i hem intentat ordenar-les de major a menor densitat.

A continuació podeu veure el resultat:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada