dimarts, 20 de febrer del 2018

Sortida Can Marroig

Dijous dia 15 de febrer alguns dels alumnes del CEPA Pitiüses vam anar d’excursió a Formentera, a la Finca pública de Can Marroig. 
Can Marroig és un Centre d’Interpretació del Parc Natural de Ses Salines, destinat a la difusió i informació sobre els valors del parc natural. La funció d’aquesta finca és la protecció dels ecosistemes i les seves comunitats i elements, i mantenir la qualitat ecològica i del paisatge. 

A les 9:30 del matí vam agafar el vaixell al port d’Eivissa. Una vegada arribats al port de Formentera ens esperaven 2 busos per dur-nos fins a la finca de Can Marroig. Quan vam arribar, allà ens esperava n’Elena i ens va explicar la història de la finca, la seva finalitat i quines coses podríem veure una vegada entréssim dintre. 

Al pis superior de la casa hi ha una exposició destinada a conèixer la història i explotació de les Salines d’Eivissa i Formentera i els animals i plantes marines protegides del parc Natural de Ses Salines d’Eivissa i Formentera. 
  • Les salines d’Eivissa i Formentera van començar a funcionar a l’època fenícia s.VII-VI aC. L’extracció de la sal és un treball artesanal i minuciós. És una feina molt feixuga i s’arribaven a necessitar 1.200 treballadors per a la collita de sal de cada any però amb el temps aquest procés s’ha anat mecanitzant i el nombre de treballadors s’ha vist reduït notablement. Les muntanyes de sal són conegudes com muntanyes d’or blanc. Les eines que utilitzaven els treballadors per a la collita de la sal són:
    • Tiràs saliner: el feien servir per collir i acumular la sal en munts anomenats cavallons. El manejaven entre 4 o 5 homes.
    • Càvec per cavar la sal.
    • Maça per rompre la costra de sal.
  • Els animals terrestres i aeris protegits al Parc Natural són el corb marí, el falcó reial, la gavina de bec vermell i la sargantana de les Pitiüses. 

  • Sota les aigües del Parc Natural de Ses Salines hi ha més de 16.000 hectàrees preservades, on hi podem trobar fotos i l’explicació d’animals protegits com la tortuga marina i de les praderies de posidònia que van ser declarades Patrimoni de la Humanitat  per la Unesco.



Al pis soterrani de la casa vam veure un vídeo molt interessant sobre el Parc Natural de Ses Salines de Formentera. Us deixam el link del vídeo per si el voleu veure (https://www.youtube.com/watch?v=VifdHPGCHjI). 

Una vegada acabat el recorregut per dins la casa, com que feia molt bon temps, aquells que tenien ganes de caminar van anar fins a la Torre de la Gavina per veure el paisatge i dinar davant la mar. Els que no tenien ganes de caminar, van quedar a l’esplanada de la Finca i van dinar allà. 
Cap a les 14:00 vam tornar al Port de Formentera per agafar el vaixell i tornar a Eivissa. 

Va ser un gran dia, ens ho vam passar pipa!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada